Tradicions nadalenques a Barcelona

Nadal és l’època de l’any on tots deixem de costat les nostres rutines diàries per a gaudir d’un moment de qualitat. No t’encanta passar hores al voltant d’una taula, gaudir d’un bon menjar amb la teva família?

Els carrers estan plens de llums nadalenques i la gent es passeja a la recerca del regal perfecte per als seus sers estimats. Però hi ha moltes altres coses que ens fan estimar a Barcelona especialment en aquests dies.

Comprant les figures tradicionals i la decoració de Nadal i, per descomptat, el teu “Caganer” preferit a la   Fira de Santa Llúcia. Aquest és el mercat més mític de Barcelona, just davant del Catedral de la ciutat, aquest mercat de Nadal es remunta al 1.786!

Caminant pel Passeig de Gràcia per a admirar la il·luminació de la façana de la Casa Batlló i La Pedrera. Durant els últims anys, aquestes obres arquitectòniques signades per Gaudí s’han convertit en el focus d’atenció de locals i turistes durant les nits de Nadal a causa de la il·luminació de les seves façanes.

La Pedrera  ha treballat aquest any amb estudiants del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals en ELISAVA (Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona) per a produir un disseny d’il·luminació creatiu i crític. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Catalunya La Pedrera continua donant suport a joves talents i promovent el pensament crític. L’obra d’art convida al públic a pensar en “el que no es pot comprar amb diners”: IGUALTAT, AMOR i PAU es troben entre els vuit conceptes.

A la  Casa Batlló, apart de la il·luminació, aquest any també podrà gaudir de la restauració interior de les parets i sostres del pis Noble.

Un altre personatge de la mitologia catalana relacionat amb una tradició nadalenca, que no pot faltar en cap casa, és el “Tió de Nadal“. Començant amb la Festa de la Immaculada Concepció (8 de desembre), al Tió se’l dóna de “menjar” totes les nits i generalment es cobreix amb una manta perquè no es refredi. La història explica  que en els dies que precedeixen al Nadal, els nens han de cuidar bé el tronc, mantenir-lo calent i alimentar-lo, perquè pugui defecar els regals en la Nit de Nadal o bé el mateix dia de Nadal.

Ok, probablement això es pot fer durant tot l’any si estàs a Barcelona, PERÒ … Aquest és el millor moment per a donar-nos un capritx, per la qual cosa una de les coses que més gaudim en les vacances és anar per una xocolata calenta en Caelum, darrere del Carrer del Pi. A més de servir còctels i dolços locals, el seu celler és un lloc històric (es creu que va pertànyer als antics banys jueus) que ofereix música en viu, performances en petit format i monòlegs.

Foto de Love&Olive Oil

I … Mentre que la majoria dels països acaben les seves celebracions nadalenques després de la nit d’Any Nou, el millor està per venir! El 5 de gener és un dia de desfilades i cavalcades on els Reis Mags recullen les cartes escrites per tots els nens i llancen caramels a la multitud. Els joves i els joves de cor s’alineen als carrers de la nostra ciutat i estan ansiosos per veure als Reis.

L’endemà, les famílies es reuneixen per a obrir els regals que els Reis han deixat sota l’arbre i, novament, gaudeixen d’un altre menjar que conclou amb el tortell de reis, el pastís en forma d’anell decorat per a semblar-se a una corona que un rei voldria vestir. Sovint es remata amb fruites setinades, que representen les acolorides joies en una corona. Enterrat en el seu interior hi ha una figureta, sovint una figura d’un nen Jesús o un petit rei. Es diu que la persona que ho troba en el seu tros té bona sort per a l’any!

De part de tot l’equip de Carner Barcelona, volem desitjar-te un Bon Nadal i el millor per a aquest 2019!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un diari per aquells enamorats dels perfums. Un diari inspirat en llocs bonics i essències increïbles, així com ho senten i transmeten el perfums Carner Barcelona.