Cocteleries inspirades en perfums de tot el món

Alguna vegada has pensat en el vincle entre els sentits de l’olfacte i el gust? Aquesta forta connexió ha promogut una tendència que s’està recuperant i ens ha robat definitivament el cor. Aquesta és la col·laboració entre les perfumeries i bars de copes per a produir còctels inspirats en perfums.

En realitat, fa uns mesos, vàrem desafiar un mixólogo a crear tres còctels exclusius inspirats en la Colecció Oriental de Carner Barcelona. Aquí trobarás les receptes.

Els perfums es componen de notes altes, mitjanes i baixes, mentre que els còctels també es componen de diferents parts, generalment una base, un agent modificador i agents aromatitzants o colorants especials. Aquesta coincidència permet als mixólogos traduir les notes clau d’un perfum seleccionant els ingredients apropiats.

Avui, volem compartir amb vostès les barres de tot el món que lideren la tendència:

Fragrances (Berlin): aquí “beuràs el que fas olor”, diu Joscha Heese, la cambrera responsable del primer bar de còctels inspirat en els perfums situat en l’exclusiu Ritz Carlton Hotel de Berlín.

Fa uns 10 anys, Heissen treballava en un bar japonès on la majoria dels licors amb els quals treballava no eren coneguts pels seus clients, igual que molts dels ingredients exòtics que barrejava amb ells. Després de molts assajos amb una sèrie de receptes no tradicionals, es va adonar que la majoria dels ingredients amb els quals li encantava treballar eren tots ingredients provinents de la indústria del perfum.

Un perfum en particular, Jicky per Guerlain, el perfum que fa més temps que es produeix a tot el món de manera continuada, ho va inspirar a desconstruir els seus ingredients. El resultat va ser un còctel fet amb bergamota, vainilla, lavanda, romaní i llimona. I quan va mostrar als convidats el perfum i el sabor de la beguda, simplement van quedar fascinats!

A poc a poc, Heissen va començar a introduir més còctels inspirats en perfums en el seu repertori fins que algú finalment li va dir: “El teu menú és en realitat una llista de perfums”. El concepte, que va començar com una exposició de perfums en el bar del lobby del Ritz-Carlton Berlin, finalment va prendre forma com Fragrances en 2014.

Green Bar (London): l’Hotel Cafè Royal de Londres va col·laborar amb Parfums Givenchy en 2016 per a llançar deu còctels exclusius d’edició limitada que celebren els millors perfums del Atelier de Maison, la col·lecció de perfums de la marca, i en particular la més recent incorporació, Iris Harmonique. El Green Bar de l’hotel i Givenchy van treballar mà a mà en la creació dels còctels, el resultat? una interpretació de les diferents notes clau dels perfums combinats amb la importància que des de sempre li dóna aquest bar als ingredients botànics. Cada còctel de la col·lecció era únic. Per exemple, la floral i refrescant Iris Harmonique conté Ketel One Vodka amb infusió de coco, licor de cumquat i ralladura de llimona. Les fragàncies també es van mantenir darrere de la barra, perquè els clients poguessin experimentar-les abans de seleccionar el seu còctel.

Zuma (Hong Kong): l’any passat, el bar i restaurant d’inspiració japonesa Zuma, conegut pels seus innovadors còctels, va col·laborar amb el luxós perfumista londinenc Penhaligon’s per a promocionar la seva sèrie de fragàncies Portraits.

Cada fragància de la sèrie Portraits es caracteritza per un membre diferent d’una família noble fictícia, composta per quatre personatges: Lord George, Lady Blanche, TheDuke i Duchess Rose, i Zuma va traduir cadascun de les aromes en sabors aptes per al consum. En Lord George, per exemple, la fragància original té aromes de sabó d’afaitar, cigars i whisky, que representen al majestuós patriarca de la família. El còctel en si utilitza rom negre de plantació amb infusió de sakura, gra de Nikka Coffey, umeshu, faves tonka i ambrox per a crear una beguda de sabor masculí. Cada còctel també se servia amb un regal per a poder portar a casa-una mostra del perfum.

Tippling Club (Singapur): El famós cocktail bar i restaurant en Singapur Tippling Club també es va associar amb Penhaligon’s, amb la seva primera col·laboració que es remunta al 2011. El còctel Juniper Sling, una combinació deliciosament afruitada de Grand Marnier, ginebra, cassis, cireres amargues, juniper i el xarop de canyella, es va inspirar en la fragància del mateix nom i fins i tot se serveix en una ampolla de Penhaligon col·locada en una caixa de Penhaligon. En 2015, aquest bar transgressor va llançar un altre còctel basat en el Sartorial de Penhaligon’s, una fragància més masculina i una contrapart adequada per a contrastar el Juniper Sling. Per a replicar el perfum, s’utilitza whisky infusionat amb mel, pela de taronja, clau d’olor i te negre. Desafortunadament, tots dos còctels ja no estan en el menú, però els clients encara poden divertir-se amb les aromes en el seu menú de còctels actual, anomenat Sensorium. Una col·laboració amb International Flavors and Fragrances Inc (IFF), una companyia que innova experiències sensorials, anima als clients a alleujar els seus preuats records de la infància a través de l’aroma seleccionant el seu còctel basat en una olor amb el qual més poden relacionar-se.

Ara, tot el que hem de dir és … Deixa que el teu sentit de l’olfacte determini el teu còctel favorit! Perquè … Si t’agrada fer-ho olor, certament t’encantarà beure-ho.

Fonts: Esquire “Perfume Cocktails Fragrances Bar” & Marie France Asia