Sant Joan

Ens encanta celebrar! Qualsevol excusa és bona per a reunir familiars i amics al voltant d’una taula, gaudir d’alguns plats mediterranis i destapar una ampolla (o algunes) de cava. Celebrar i gaudir de la vida és part del nostre ADN i Carner Barcelona ha capturat l’essència de tots aquests moments en Bo-Bo, una de les seves fragàncies més noves.

Un dels dies de l’any que millor reflecteix el que Bo-Bo representa és Sant Joan (la revetlla de Sant Joan). Això és el 23 de juny i és la nit més curta de l’any!

Però què celebrem exactament? El 23 de juny, a mitjanit, milers de fogueres il·luminen la nit tots els anys per a commemorar l’arribada del dia més llarg de l’any. Aquesta va ser originalment una celebració pagana que buscava purificar el Sol i donar-li força perquè, a partir d’aquest dia, els dies s’escurçarien (perquè el Sol s’enfosquiria) fins al solstici d’hivern; El dia més curt de l’any.

Amb l’aparició del cristianisme, moltes tradicions paganes van ser absorbides pel calendari cristià i la commemoració del dia més llarg de l’any es va associar a un esdeveniment cristià: el naixement de Sant Joan Baptista, nascut el 24 de juny.

Com a curiositat, aquest és l’únic sant pel qual celebrem el seu naixement, perquè generalment commemorem l’aniversari de la mort.

A Catalunya, aquesta és una de les grans celebracions de l’any. El cel està cobert de focs artificials, la gent passa la nit a l’aire lliure amb amics o familiars i tots ens tractem amb una de les coques tradicionals més delicioses; La coca de Sant Joan. Un ritual gastronòmic a Catalunya que es pot preparar de diferents formes: endolcit amb massapà, crema o nata i decorat amb pinyons o fruites confitades. És tradicional gaudir-ho amb un vi dolç o ranci, o cava.

“La coca de Sant Joan” es deriva d’un tortell amb ous que la gent solia menjar: un pastís rodó que recordava clarament el culte al sol. Segons el xef Ignasi Domènech, ha de ser dues vegades més llarg que ample.