Sant Jordi a Barcelona

La llegenda explica que hi havia un drac ferotge al poble de Montblanc, al sud-oest de Barcelona, que sempre tenia gana. Se li va oferir un animal al dia per a evitar que ataqués als habitants d’aquest bell poble. Desafortunadament, un dia el drac es va menjar l’últim animal de la zona i va començar a menjar-se també a la gent del poble. Per a satisfer la fam del drac, la gent del poble va decidir triar a l’atzar a una persona tots els dies per a sacrificar-la a la bèstia.

Després de diversos dies, la princesa va ser la desafortunada. I encara que la notícia va entristir al rei, va oferir a la seva filla al drac. Però per a sorpresa de tots, just quan el drac estava a punt de menjar-se a la princesa, un valent i ben plantat cavaller, anomenat Sant Jordi, va cavalcar cap a la ciutat, va aixecar la seva espasa i va apunyalar al drac, rescatant a la princesa i, finalment, deixant anar als ciutadans d’aquesta agitació.

De la sang del drac va créixer un roser amb les roses més vermelles que mai s’havien vist. Sant Jordi, va recollir una rosa i la hi va oferir a la princesa.

Aquesta llegenda, amb un final feliç, es celebra a Catalunya cada 23 d’abril, coincidint amb el Dia de Sant Jordi. Aquest dia els homes envien roses a les  seves estimades com a prova d’amor.

A més, el 23 d’abril va ser declarat, en 1995, per la UNESCO, el Dia Internacional del Llibre. Per aquest motiu, també en aquest dia, regalar llibres és la forma de commemorar una de les tradicions més arrelades en la cultura catalana.

Els carrers principals de Barcelona, com Les Rambles, Passeig de Gràcia o Rambla Catalunya es destaquen per la multitud i el nombre de llocs que venen roses i llibres. L’ambient és absolutament màgic; Definitivament és el nostre dia favorit per a gaudir de la ciutat. També pot trobar sardanes (una dansa tradicional), exposicions, jornades de portes obertes d’edificis emblemàtics, castellers i altres activitats culturals en tota Barcelona.

Més enllà de totes aquestes celebracions, la llegenda ha estat una font d’inspiració per a molts artistes. El mateix Antoni Gaudí va representar la llegenda de Sant Jordi en el disseny de la Casa Batlló  perquè, al llarg dels anys, aquesta fantàstica tradició continués viva.

La llegenda mítica està representada en la seva façana i en dos llocs específics dins de la casa. En el sostre, l’esquena del drac cobra vida amb les rajoles de ceràmica en forma d’escates i l’esquena és travessada per la creu de quatre braços que evoca l’espasa triomfant de Sant Jordi.

En la planta superior hi ha un balcó en forma de flor que al·ludeix al balcó de la princesa. Mentre que, en els pisos inferiors, les restes de les víctimes del drac es troben als balcons en forma de cranis.

En el vestíbul d’entrada, podem trobar una escala on la part superior s’assembla a les vèrtebres d’un animal i que, segons la cultura popular, podria referir-se a la columna vertebral de la cua del drac. Finalment, en l’àtic, la sala principal dels arcs de la catenària ens recorda la caixa toràcica d’un animal gran.

Des de Carner Barcelona, volem fer-te sentir part de la llegenda catalana de Sant Jordi amb Rose&Dragon, un perfum fosc i fascinant. Aquesta aroma característic pertany a l’exclusiva col·lecció Black.